piatok 18. marca 2016

Twilightfall - Energy of Soul (2014)



Dnes sa v recenzii budeme venovať ďalšiemu vydaniu ukrajinského labelu SvargaMusic, ktorým je kapela Twilightfall. Ak sa pozrieme na metal-archives, objavíme škatuľku melodic death/thrash metal. Určite sa opýtate čo to robí na našom webe, preto odpovedám hneď v úvode. Kapela Twilightfall pochádza z ukrajinského mesta Charkiv, ktoré je tak preslávené vynikajúcimi kapelami, ktoré ovplyvnili black/pagan metalovú scénu a priniesli skutočné klenoty. Členovia týchto kapiel pochopiteľne hrajú v ďalších rôznych projektoch a jednou z tých kapiel je aj Twilightfall a určite si zaslúži dávku pozornosti. Okrem basgitaristu Freyra pôsobili ostatní členovia v ďalších kapelách. Mená ako Odalv (bubeník KZOHH, Elderblood, Ulvegr či ex-Nokturnal Mortum) a ex-gitaristi Nokturnal Mortum Aywar a Wortherax majú už za sebou „pár“ rokov na scéne. Ich kapela Twilightfall (mimochodom názov dema od Nokturnal Mortum z roku 1995) vznikla v roku 2010 a v roku 2014 vydali svoj debutový album s názvom „The Energy of Soul“.

Ako som v úvode naznačil, kapela dostala označenie melodického death/thrash metalu, čo možno nie je najpresnejšie, ale ani ďaleko od pravdy. Ak však hľadáte black metal či pagan metal, budete na zlej adrese. Tento energický album, ktorý má takmer 40 minút v siedmych skladbách je skutočne odklonom od toho čomu sa venujeme. To však nerobí problém nahliadnuť na skúsených hudobníkov realizujúcich sa v inom štýle ako ich poznáme. Melodika je takmer základným prvkom albumu „The Energy Of Soul“ a pri prvom posluchu ma napadnú kapely ako Haloween, Blind Guardian, či Children of Bodom. Skutočne! Je to energická hudba, ktorá charakterizuje generáciu, ktorá ju aj tvorila. Páni v booklete s vráskami na čele by niektorým z nás mohli byť aj otcami. Tých, ktorí majú otvorenú myseľ aj pre ostatné žánre môže tento album len prekvapiť, pretože toto by ste pravdepodobne z charkovskej scény nečakali. Melódie sú zložené so skutočným citom pre hudbu, nie sú to len zbesilé preteky o tom, kto zahrá lepšie gitarové sólo. Spevy sa nesú v polohách harshového vokálu, typickom pre melodic death metal. Mňa osobne album skutočne baví od začiatku do konca a je to príjemným oživením. Tempá sa striedajú a skladby nespadajú do monotónnosti, jednotlivé momenty sú zapamätateľné, čo pridáva albumu na pozitívnom vyznení. Zvukovo je to vyrovnané dielo a každý nástroj dostáva svoj priestor, celú melodiku podtrhávajú klávesy.

Booklet je ladený v temnom štýle s grafikou, ktorá sedí práve pre kapely ako sú Blind Guardian. Rovnako by som prirovnal aj texty, ktoré sú akýmsi neutrálnym poľom, kde sa sem tam mihne aj tématika, ktorá nemá ďaleko od pohanstva.

Album „The Energy of Soul“ hodnotím nadpriemerne, ak však máte vyslovene averziu k melodickým power/speed/melodic/death/thrash veciam, debut Twilightfall nebude práve pre vás.

Hodnotenie: Veľmi dobré



Napísal: S

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára