pondelok 22. mája 2017

Novinky v pohanskej metalovej scéne

V poslednej dobe sa v pohanskej metalovej hudbe urodilo niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré vám v krátkosti zosumarizujeme v nasledujúcich riadkoch.

Asi najočakávanejšou novinkou bol už dlhšie avizovaný nový full album ukrajinských pionierov pagan/black/folk metalu - Nokturnal Mortum. Prvú skladbu z albumu s názvom "Istina" pustili do sveta už v marci a teraz konečne došlo aj na full album. O ten sa samozrejme postaral ako vždy label Musical Hall



Ďalšou novinkou, ktorá uzrela svetlo undergroundovej scény je poľská už taktiež kultová zostava Saltus. Tento mesiac im vyšlo nové EP, ktoré prináša 5 kompletne nových skladieb. O vydanie sa postaralo Battle Hymn Production. Ukážka novej skladby je oficiálne dostupná online.



Nového EP sa dočkali aj v Moravskom kraji od kapely Žrec, kde po dlhých piatich rokoch čakania a zmenách v zostave prichádza štvorskladbová nahrávka s názvom "Klíč k pokladum". Tá je kompletne dostupná na vypočutie na domovskom bandcampe kapely.


Na Morave sú kapely aktívne a s novým full albumom "Samorost" prichádza aj pagan/black metalová horda Degoryen. Album sa im podarilo už "pokrstiť" na Noci Besov v Brne (fotoreport). 



Na východoeurópskej scéne máme ešte ďalšie novinky, ktoré vyprodukovala spolupráca dvoch labelov Der Schwarze Tod a COD. Jedným z nich je čerstvý album z Bieloruska od industrial pagan black metalového zoskupenia Vapor Hiemis s názvom Mjortvaja Halava. 


Druhou novinkou spolupráce týchto labelov je debutový album "Tron" od ruského post-black metalu Tar. Tematika albumu sa viaže na prírodu a pohanstvo čo u podobne ladených projektov nebýva zvykom. 


Der Schwarze Tod vydali v marci ešte novinku folk metalového zoskupenia z Ruska Gjeldrune. Ide o ich v poradí druhý full-lenght album s názvom "Pravdu na Porog". Kapela si tento rok zahrá na francúzskom festivale Ragnard Rock.


Poslednou novinkou v našom článku bude debutový album mladej poľskej kapely Varmia. Progresívnemu black/folk metalu sa u našich severných susedov darí a o debut "Z Mar Twych" sa postaral label Via Nocturna. Kazetovú verziu albumu si zobralo na starosť zas vydavateľstvo Fólkvangr records.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára