piatok 26. mája 2017

Slovenská populárna hudba v domácom metalovom undergrounde

V tomto miničlánku sa pozrieme na niekoľko zaujímavých metalových coverov na skladby z prostredia slovenskej populárnej hudby. Je to celkom zaujímavý fenomén, ktorý má viacero rovín. Jednou z nich je pravdepodobne snaha autorov preniesť si niečo s čím sa stretávajú denne do svojej subkultúry a pretvoriť podľa vlastného gusta. Druhým motívom býva jednoducho zábava, poprípade snaha dostať sa viac do povedomia verejnosti. Tretí motív odhadujem na jednoducho absurdnosť spojenú so zábavou no a ešte je tu možnosť, že jednoducho tú skladbu majú radi a to je spojenie s motívom spomenutým na začiatku.

Ako prvý uvediem cover už neexistujúcej slovenskej skupiny Orkrist. Tá sa "preslávila" svojou prerábkou legendárnej slovenskej skupiny Paľa Haberu - Team a jej skladby "Prievan v peňaženke". Tá sa stala známou takmer medzi všetkými generáciami a môžeme ju považovať aj za hymnu slovenských metalistov... veď "Prievan v peňaženke". Mimochodom Orkrist si skladbu premenovali na "Dreams of Life Beyond My Shire Beloved" a vyšla na albume Grond v roku 2003.




Ďalšou notoricky známou piesňou je tentokrát hymna všetkých fajčiarov od Richarda Mullera - "Cigaretka na dva ťahy". Skladba vyšla v roku 1996 na albume s názvom LSD a stala sa veľkým hitom. Pripomeňme však fakt, že hudobná stránka tejto skladby patrí Jarovi Filipovi. Na internete sa pred niekoľkými rokmi objavil cover od Dimu (Carpath), ktorý je známy z kapiel Slavigrom, Oldblood a Skon. Práve Skon je doom metalovo ladená záležitosť, o ktorej kolovali chýry, že cover "Cigaretky" je práve jeho súčasťou.



Tretím coverom, ktorý sa objavil na scéne je od slovenskej black metalovej kapely Porenut, ktorá je v undergroundových kruhoch známa svojimi live vystúpeniami. Porenut sa pustili do coververzie Mariky Gombitovej - "Vyznanie". Skladba má black metalovú podobu a pre niekoho môže vyznieť skutočne bizarne, jej live verzia je dostupná na youtube a na split albume s Warmarch, Caeremoni.




Skrz Porenut sa mi podarilo náhodou natrafiť aj na ďalší cover tej istej skladby od istého Ischarosa. Netuším, kto to je, čo to je... nikde žiadne info, ale pre zaujímavosť pridávam k posluchu.




Aj keď je asi sporné či Tublatanka patrí do populárnej hudby, ale na pripomienku čitateľov pridávame ešte cover od slovenských death metalistov Dementor na skladbu "Prometheus".





P.S: Ak máte ešte nejaké zaujímavé covery, tak sem s nimi!


Napísal: S.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára