štvrtok 18. mája 2017

Vltava a jej odkaz v metalovej hudbe.

Klasická hudba v mnohom inšpirovala tú modernú metalovú a u niektorých umelcov sa jej dostáva špeciálneho uznania v podobe cover verzií. Dnes bude reč o významnom českom hudobnom skladateľovi z obdobia romantizmu Bedřichovi Smetanovi, popri Antonínovi Dvořákovi jeden z najvýznamnejších českých hudobných skladateľov Českej republiky. Taktiež je právom považovaný za tvorcu českej národnej hudby, predovšetkým s jeho legendárnym dielom "Má vlast" - cyklom šiestich symfonických básní, ktoré vzniklo v rokoch 1874 - 1879. Dielo Smetana skomponoval v období života kedy už bol hluchý, no ani to nedokázalo znížiť jeho úroveň a odkazuje to na jeho skladateľského génia. Myslíme, že predstavovať detailnejšie Bedřicha Smetanu je zbytočné nakoľko jeho odkaz patrí medzi všeobecné kultúrno-hudobné vzdelanie. Prejdeme však ďalej k spomínanému veledielu.


"Má vlast" je hlboko prepojená so vzťahom ku krajine, histórii a s českým národným obrodením. Je rozdelená na jednotlivé časti s názvami Vyšehrad, Vltava, Šarka, Z českých luhu a haju, Tábor a Blaník. Už z pomenovaní je zrejmá historická a vlastenecká inšpirácia a nás bude predovšetkým zaujímať časť Vltava, ktorá sa stala asi najznámejšou v ušiach širokej, ale aj metalovej verejnosti. Samozrejme skladba je venovaná českej rieke Vltave a popisuje jej prúd od začiatku až po koniec kde sa vlieva do rieky Labe. Celá atmosféra zachytáva úprimný cit a vzťah ku krajine, čo sú vlastne špecifické črty obdobia romantizmu v hudbe ako aj v literatúre.

Práve tejto približne dvanásť minútovej skladbe sa dostalo pozornosti od niekoľkých interpretov z metalového prostredia a ich verzie si v stručnosti predstavíme. Samozrejme väčšina prerobených verzií má rozsah približne 5 minút a skladbu celú nezachytáva. 

Jedným z klasických metalových coverov z roku 1997 je od Wolfa Hoffmanna, gitaristu známej nemeckej skupiny Accept. Ten vydal svoje sólové CD s názvom "Classical", kde v rockovom podaní zahral niekoľko klasických piesní a medzi nimi aj Vltavu od Bedřicha Smetanu. Tento cover sa radí pravdepodobne medzi najlepšie zo všetkých vôbec.


Ďalším dôležitým coverom (predovšetkým na domácej pôjde) je black metalová verzia od česko-slovenskej kapely Cult Of Fire. V roku 2014 vydali na dvojskladbovom EP s názvom "Čtvrtá symfonie ohne" svoje podanie Vltavy. Na prednej strane vinylu sa taktiež objavil majstrovsky upravený portrét Bedřicha Smetanu. Black metalová inštrumentalizácia legendárnej básne mala pozitívne ohlasy a jednoznačne ju môžeme radiť medzi top odkazy pre Smetanu. Ešte dodáme, že vinyl vyšiel pod hlavičkou nemeckého labelu Iron Bonehead production.



Na Cult of Fire nadväzuje pravdepodobne aj mexický projekt Pale Aura, ktorý spravil vlastne cover na druhú. Odhodlaný Mexičan urobil cover na celé dvojskladbové EP Cult of Fire, pričom ponechal hlavnú kompizíciu skladby, no zahral ju odlišným spôsobom a k slovu sa dostáva aj akustická gitara. V black metalových kruhoch sa teda legendárna skladba vcelku uchytila a môžeme povedať, že dojem je viac než pozitívny.




Ďalším coverom z českého prostredia je klasické rockové prevedenie od rockovej kapely Nevím. Priznám sa, že o tejto kapele som nikdy nepočul a ich cover som našiel na internete len náhodou. Je to v podstate len jedno live video, kde sa mladíci s touto skladbou pohrali skutočne na výbornú. Skladba sa nesie v duchu verzie od Wolfa Hoffmanna a znie skutočne dobre. Zvuková kvalita nahrávky je taktiež dobrá, preto uvádzame do zoznamu aj túto cover verziu. 



K záveru by som ešte rád dodal, že očarenie rodnou krajinou, kultúrou a históriou bola pre umelcov a hudobníkov vždy jedna z najhlbších studní inšpirácie a poznania. Pozitívny vzťah ku miestu, v ktorom človek vyrastá a trávi svoju časť života (niekedy aj celý) má v mnohých prípadoch reflexiu v hudbe, literatúre či maľbe. Národné a naturistické motívy, ktoré dominovali v období romantizmu sú aj živou súčasťou dnešnej metalovej a predovšetkým black a pagan metalovej subkultúry. Dielo Bedřicha Smetanu sa dostalo nie len do klenotnice národného pokladu Českej republiky, ale aj do podzemia metalovej hudby, často krát skrytej pred ušami/očami verejnosti.

P.S. Ak poznáte nejaké ďalšie zaujímavé zhudobnenia tejto skladby tak nám ich pošlite!


Napísal: S.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára