štvrtok 27. júla 2017

Hmla v roku 2006 (Ep Presence + Ep Mdlosci)


Píše šiesty rok nového milénia a v poľskej black metalovej scéne sa objavujú prvé dva EP albumy od kapely Mgla. V tom čase je pravdepodobne ešte málo duší čo zakopne o túto bandu, no v európskom black metalovom undergrounde patrí Poľsko od deväťdesiatych rokov medzi špičku. V tom roku sa vezie na svojej vlne Behemoth, to ešte však nik netuší do akých výšok vystrelí hmla od našich severných susedov. EP albumy PresenceMdlosci vychádzajú v tom istom roku s odstupom deviatich mesiacov a počuť na nich značný rozdiel v produkcii a zvuku nahrávky. Priznám sa, že v tom čase som Mglu nezachytil ani ja a tieto nahrávky človek začal počúvať retrospektívne po tom ako si väčšina z nás pustila o dva roky neskôr album Groza.

Prelomovou nahrávkou je jednoznačne hneď prvý full album Groza, no práve jeho predchodca EP Mdlosci je pravdepodobne to čo vyformovalo zvukovú podobu neskorších nahrávok. Zvuk síce ostal surový a reálny predovšetkým u bicích ako to bolo na EP Presence, tie však už na Mdlosci nahrával Darkside. Na Presence je ešte za bicími ešte Daren a rozdiel v bubeníkovi je mierne badateľný. Kým Daren na všetkých troch skladbách Presnece I-III ide prevažne pomalé až stredné tempo na Mdlosci už Darkside sype poriadne blastbeaty a činela ide vyskočiť zo stojanu – to predovšetkým v druhej skladbe Mdlosci II. Ako som už spomenul rozdiel je markantný vo zvuku pretože na Presence sa nahrávka drží v zašumenejšom a zvuk a ostrejšom zvuku, na ktorý sme boli zvyknutí skôr zo starších albumov Darkthrone alebo Nargaroth, z Poľskej scény bol na tom veľmi podobne Szron. S dvoma skladbami EP Mdlosci prichádza zmena zvuku, ktorý je hutnejší a viac zvukového priestoru sa dostáva basovým linkám. Rytmické a melodické gitary, ktoré sa spájajú do jedného atmosferického celku sú predohrou toho čo bude charakterizovať túto kapelu aj na ďalších albumoch. Lead gitara má neustále vedúcu linku s vyhrávkou, ktorá sa cyklicky opakuje za podmazu druhej gitary a basy ( basgitara dostáva zvukovo a technicky ešte lepšiu podobu na Groze). Z tohto obdobia rozpoznávame gitarové umenie Mikolaja aj v ďalšej kapele, kde sa podieľal na gitarových linkách Kriegsmaschine. Hudobne rovnako tajomné, obskúrne a priťahujúce podivné indivíduá.


Hmla sa svojím v podstate jednoduchým gitarovým prístupom a vynikajúcimi bicími začala pomaly vynárať z undergroundu a štúdiového projektu sa pomaly stáva zásadná formácia súčasnej black metalovej vlny. Mgla hrá momentálne pomerne často a asi jediné miesto kde by Hmlu nechceli je Očová, pretože tam keď ide hmla hore kopcom, začnú po nej ľudia hádzať kamene.



Napísal: S.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára