piatok 1. júna 2018

Sühnopfer – Offertoire (2014)



Hoest z Taake sa najnovšie stal francúzskym rojalistom, namiesto nórskej vlajky nosí fleur-de-lys, vo voľnom čase počúva Jeana Baptista Lullyho a na bicie si zohnal Proscriptora z Absu. Takýto úvod recenzie sa možno zdá pritiahnutý za vlasy, ale ako charakteristika v poradí druhého a zatiaľ posledného albumu francúzskeho jednočlenného projektu Sühnopfer sa mi zdá celkom celkom príhodný.

Takmer 50 minút dlhý pochádza ešte z konca roku 2014, keď ho vydalo vydavateľstvo Those Opposed Records. Nejde teda o najčerstvejšiu nahrávku, zároveň však pre mňa patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v black metale objavilo za poslednú päťročnicu. Na Bese sme Sühnopfer nikdy nerecenzovali a kapela momentálne informuje o prácach na novinke, tak je podľa mňa čas najvyšší vrátiť sa k Offertoire.

Ako som vyššie načrtol, Sühnopfer je jednočlenným projektom, za ktorým stojí človek s pseudonymom Ardraos. Tento pán je možno niektorým čitateľom známy ako bubeník kapiel Peste Noire, Aorlhac a priehrštia ďalších francúzskych zoskupení. To, že je tak vyhľadávaným bicmanom istotne súvisí s jeho kvalitami, čo ostatne preukazuje aj na tomto materiáli. Ten sa nesie okrem krátkych oddychových pasáží vo vysokých tempách, s bicími pre black metal neobvykle technickými a pomerne invenčnými, s častými zmenami rytmu, vsuvkami a prechodmi. Nečudo, že som na začiatku recenzie spomenul Absu, lebo podobne ako u amerických Sumero-Keltov aj pri  Sühnopfer tvorí bubenícky výkon podstatnú časť dojmu z hudby.

Gitarová sekcia za bicími príliš nezaostáva. Jeden motív strieda druhý v rýchlom slede a občas je trochu problematické sledovať štruktúru skladieb.  V každom prípade je black metal v podaní Ardraosa melodický s harmonizujúcimi tremolo gitarami, ktoré často prechádzajú do vyhrávok. Melódie sú pomerne dlhé a komplexné, čo dokazuje, že okrem bubeníckej techniky, sa Sühnopfer môže oprieť aj o skladateľský talent svojho tvorcu. Basa je v porovnaní so spomenutými nástrojmi možno trochu v úzadí a tvorí skôr rytmický podmaz gitár. Je ju však celkom dobre počuť. Dobre je teda počuť aj hysterický, pomerne vysoko posadený vokál. Viem si predstaviť, že práve tento typ vokálu nereže hocikomu. Názvy piesní a asi i texty sú v materskom jazyku kapely, ale keby boli aj v nejakom zrozumiteľnejšom jazyku, asi by som mal problém nejako ich zachytiť.

Tento inštrumentálny základ dopĺňajú gregoriánske chóry (pieseň Introit - Saints Mysteres), čisté vokály v skladbách Chevalier Maudit a La Tour du Pendu či akustické gitary v piesni Sonnent les aurisses (Montmorillon) a tiež znova v Chevalier Maudit. Vidno, že Ardraos neodflákol ani aranžmá. Milým bonusom sú hosťujúce vokály sympatického pána Famina. Celkovému zvuku nemám čo vytknúť je na jednej strane dosť agresívny, ale na druhej dobre vyvážený a počúvateľný.


Ako celok by som Offertoire charakterizoval ako rýchly a melodický black metal kombinujúci domácu francúzsku a škandinávsku tradíciu s technickými bicími a nápaditými gitarami. Celková nálada albumu je epická až triumfálne heroická. Ani neviem, ktorú skladbu vyzdvihnúť, ale pokojne aj štvrtú Chevaliere Maudit alebo záverečnú Messe des Morts. Ťažko sa mi na albume hľadajú nejaké nedostatky, ale možno práve ustavičné burácanie bicích a niekedy chaoticky pôsobiace prelínanie a striedanie gitarových motívov, ktoré sa nemôžu rozvinúť v plnej kráse, by mohli byť aj slabinou albumu. Ten akoby nenechal poslucháča vydýchnuť a neustále na neho útočil zo všetkých strán. Viac kritiky by asi protirečilo duchu, v ktorom sa niesla celá recenzia, a pôsobilo hnidopišsky. Fanúšikom melodického black metalu rozhodne odporúčam.

Hodnotenie: Výborné 8/10

Napísal: N. KH


English overview 
Sühnopfer is French one-man project of Ardraos who is probably known to many as drummer of Peste Noire. Offertoire represents fast and  melodical black metal  combining French and Norse sound with technical drums and complex melodies provided by harmonized tremolo guitars that change rather drequently. Both beautiful and triumphant but also agressive and chaotic album is one of best black metal releases of recent years. Especially recommended to fans of melodic black metal. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára