sobota 7. novembra 2015

Abusiveness – Bramy Nawii (2014)



Abusiveness je už nejaký ten čas na poľskej undergroundovej scéne a to konkrétne od roku 1991. Za tú dobu vydali tri radové albumy a niekoľko splitov demáčov a epčiek. V roku 2014 prichádza na rad štvrtý radový album s názvom „Bramy Nawii“, ktorý bol vydaný pod hlavičkou poľského vydavateľstva Arachnophobia records.

Hneď na úvod zaujme graficky veľmi dobre spracovaný obal disku ilustrovaný slovanskou tematikou (podotýkam, že sa nejedná o žiaden gýč, ale skutočne vkusnú grafiku), doplnenou textami skladieb. Pred nasledujúcou trištvrte hodinou rozdelenou do siedmych skladieb je to ozaj výborný úvod.

Po hudobnej stránke ide o poriadne našlapaný black metal v rýchlych tempách s blastbeatmi a veľmi vyzretou technickou stránkou hry. Zvuk albumu zachováva všetky nástroje vo veľmi vyváženom duchu a na vysokej úrovni. To potvrdzuje aj úvodná skladba „Prawia“, ktorá po krátkom intre odpaľuje novinku vo veľkom štýle. Približne prvé dve minúty nám nasekajú páni také riffy a rytmy, že mám chuť svoju gitaru zahodiť von oknom. Skutočne sa jedná o technicky a nápadito skomponovaný black metal s death metalovým feelingom, doplnený klávesami. Z albumu si nedokážem vybrať akéhosi jednoznačného favorita, pretože ma skrz celých 45 minút baví celý, od začiatku do konca. Jedna skladba však málinko vyčnieva a tou je v poradí štvrtá „Ledzianska Krew“. Skladba zo začiatku mierne spomalí (fakt len mierne), no od druhej minúty znova prichádza na klepačku. Neskutočne chytľavý a epický je refrén tejto skladby, ktorý vás bude nútiť pospevovať si: „Honor! Czesc! Bohaterom Slawa!“.  Na celom albume je rozumieť poľštine veľmi slušne. O vokály a akustické časti nahrávky sa stará Mscislaw, ktorého poznáme z kapely Bialy Vitez. Mscislaw má na albume aj podiel textový, ktorý je ladený do pohanského a patriotického charakteru, o čom hovoria už názvy skladieb: "Welesowy cien", "Niezlomni", atd. Mimochodom na skladbe "Welesowy cien" môžete nájsť aj fragmenty vokálov od špeciálneho hosťa z veľmi známej ukrajinskej kapely, viac sa však dozviete v booklete albumu.

Celý album pôsobí veľmi vyzretým dojmom, skutočne vynikajúco zahratý, predsa len páni hudobníci majú už nejaké roky hrania za sebou a to nie v jednej kapele. Úroda na poľskej scéne je veľmi bohatá a to potvrdzuje aj Abusiveness. Príde mi však, že Abusiveness je mierne zabudnutá kapela, ktorá si jednoznačne zaslúži viac pozornosti. Album „Brami Nawii“ vysoko odporúčam, je to jeden z počinov roku 2014 vôbec.



Hodnotenie: Výborné!


Napísal: S.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára