streda 9. decembra 2015

Stryvigor - Забуте віками (2014)



Svarga Music je ukrajinský label fungujúci v zahraničí, ktorý vydáva výlučne ukrajinské kapely. Nedávno mi došla slušná kôpka CD od tohto labelu, takže moje nasledujúce recenzie sa budú venovať ukrajinským kapelám vydaným pod značkou Svarga Music. Jedná sa poväčšine o menej známe a novšie spolky, z ktorých jeden z nich vám dnes predstavím.

V roku 2014 bol vydaný album kapely Stryvigor s názvom „Забуте віками (Forgotten by Ages)“. Pravdepodobne o tejto kapele ešte mnoho ľudí nepočulo, vznikla len v roku 2012, no vo svojich radoch má skúsenejších hudobníkov zo známej ukrajinskej kapely Kroda. Pred debutovým albumom kapela vydala jedno demo a po ňom tento rok nasledovalo EP. Album „Забуте віками“ má na prvý pohľad veľmi vkusne spracovaný obal albumu a aj po jeho otvorení sa človek môže vcítiť do atmosféry, ktorú sa snaží naviesť. Vnútro bookletu je skutočne vynikajúce a okrem textov v ukrajinčine a angličtine obsahuje aj skvelé maľby. Veľmi dobre spracovaný je posledný obrázok skupiny vojakov, ktorá tiahne nočnou krajinou s ukrajinskou zástavou.

Hudobne sa Stryvigor zapasuje do atmosferického black metalu a táto škatuľka kapele skutočne sedí.   Po ambientnom intre, ktoré správne navodí očakávanie a atmosféru albumu prichádza druhá skladba s názvom „Таємниці темряви“. No samozrejme, je to čistá Ukrajina ako ju poznáme. Tento atmosferický black metal s dlhými riffmi v stredne rýchlom tempe je skutočne špecifikom tejto krajiny. Ako príklad na porovnanie by som menoval kapely ako Khors, Ulvegr či v niektorých častiach Drudk. Ide teda o dominantu kapiel z mesta Charkiv. Stryvigor pochádza z mesta Chmelnitsky, z tohto mesta sú pre mňa jedinou známou kapelou. Zvukovo sa jedná o kvalitnú nahrávku, gitary majú svoj špecifický "sound" a v niektorých skladbách vyniká aj dobre nazvučená basgitara, konkrétne aj v spomínanej druhej skladbe. Aj nasledujúca pieseň „Там, де зорі...“ potvrdzuje nastolenú atmosféru a kvalitu. Kompozícia gitár nie je náročná a je vkusne doplnená klávesami, ktoré miestami môžu pripomínať práve Khors. Tretia skladba a vlastne celý album pokračuje v tomto duchu, miestami pomalší black metal, ktorý vytvára znamenitú atmosféru, pomalé bicie a klávesy. Otvore si pri tom booklet a čítajte texty, prezerajte obrázky a na prvý pohľad ničím inovatívna, no veľmi dobre zahratá a poskladaná hudba vás pohltí. Tu sa presne ukazuje rozdiel medzi počúvaním a „počúvaním“ hudby. Konzumné sťahovanie mp3 verzus kúpa CD a čas strávený výhradne pre vypočutie si albumu a prezretie bookletu. Textovo sa kapela pohybuje v tematikách prírody, lesov a rodnej krajiny, s čím korešponduje aj grafické stvárnenie albumu. Ďalšie dve skladby spočiatku mierne zrýchlia tempo no viacmenej striedajú rýchle tempo s pomalšími pasážami, túto miernu zmenu pozorujeme hlavne v „Стежками Всесвіту“.
Musím povedať, že Stryvigor som si už púšťal predtým než mi CD dorazilo domov a pri jeho počúvaní som čakal kým príde na moju obľúbenú skladbu „Героям“. Tá je venovaná ľuďom, ktorí bojovali za rodnú krajinu (v súčasnosti veľmi aktuálna téma). „Героям“ o čosi vyčnieva z radu aj svojím trvaním nakoľko presahuje päť minút. Práve tu musím vytknúť mínus albumu, ktorý pri ôsmych skladbách (z toho intro + outro) má trvanie len 33 minút, čo je skutočne málo. To sa odráža na dojme zo skladieb, ktorým niekedy chýba akési ukončenie či vyvrcholenie, proste záver ako v nejakej rozprávke.

Na záver by som už len dodal, že kvalita albumu, ktorý hodnotím ako celok, nie len ako samotnú hudobnú časť (čiže aj texty, grafické prevedenie, atmosféra). Ako jednotné dielo vás pohltí a nechá vás započúvať sa do niečoho nového na ukrajinskej scéne, nového menom Stryvigor. I keď si poviete, že tieto riffy nie sú ničím originálne a kompozícia nie je tak prekvapujúca, album je po všetkých stránkach nadpriemerným albumom. Som zvedavý na ďalší počin a taktiež na živé vystúpenie kapely, snáď budem mať príležitosť sa ho dočkať.

Hodnotenie: Nadpriemer


Napísal: S.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára