pondelok 4. júna 2018

Rozhovor - Domáci pivovar Rod (4. 6. 2018)



Keďže s metalovou hudbou či históriou je spojené aj dobré pivo a tento pivovar má nezvyčajný názov, rozhodol som sa priniesť čitateľom niečo doteraz neobvyklé. Rozhovor ohľadom tohto moku a jeho výroby či iných záležitostí. Otázky sa pýtal S.

Zdravím ťa Tomáš. Ako čerstvý milovník remeselného piva som zaregistroval váš domáci minipivovar s názvom Rod len nedávno. Prve čo mi upriamilo pozornosť boli názvy zo slovanskej mytológie, ktorej sa už dlhší čas venujem. Kedy a ako sa zrodila myšlienka variť domáce pivo?

Ahoj S. S nápadom varenia piva prišiel kamarát Ivoš, s ktorým sme navarili zopár várok. No samotnou príčinou bolo predovšetkým to, že bežne dostupné pivá ponúkané na Slovensku nám nechutili.

Samotný názov ROD vznikol pred poldruha rokom v hlave parťáka, variča Paša, s ktorým sme chceli u ľudí priblížiť našu slovanskú mytológiu, pretože máme pocit, že akosi ľudia zabudli na našu pohanskú históriu, zvyky, tradície, či na samotných bohov. Názvami jednotlivých druhov pív, čo varíme, sa snažíme jednotlivých bohov opísať a tým vzdať úctu.


Remeselné pivo je v súčasnosti na vzostupe, teda lepšie povedané Slovensko zažíva renesanciu o kúsok neskôr ako ostatné krajiny. V čom vidíš dôvod záujmu ľudí o kvalitné a lokálne pivo?

Asi sa už presýtili našimi pivami a zistili, že sú i lepšie pivá, na ktoré boli zvyknutí. Zároveň dávajú šancu novým domácim, remeselným, či lietajúcim pivovarom.


Nie je tajomstvom, že si súčasťou metalovej či black metalovej komunity, isto chodíš na koncerty stretávaš sa s ľuďmi. Akí sú v tomto ohľade metalisti či vyznávači čierneho kovu? Majú záujem o drahší kúsok piva z remeselnej výroby?

Áno, metal mám rád a ak je čas a možnosť chodím na koncerty. Osobne si myslím, že komunita metalistov je odchovaná na pive a radi si priplatia za kvalitu. Ponuka remeselných pív je naozaj široká aj metalisti radi experimentujú.


Máš nejaký zaujímavý príbeh či historku spojenú s pivom, koncertom a jeho konzumáciou či degustáciou?

Občas sa stane, keď varíme v nočných hodinách, že podgurážení zaspíme a preleje sa nám z vedier sladina ešte pred vysladzovaním mláta, ako naposledy. To už nás len čakalo umývanie lepkavej podlahy a nadávanie. Keďže pivo pijem rád a často, snažím sa aj zúčastňovať rôznych akcií spojených s pivom. Pivné pochody, špacírky, behy, či slávnosti spojené s degustáciou. V Seredi jednu takú špacírku aj organizujeme. To je pre mňa.


Čo také môžeme zažiť alebo uvidieť na spomínanej špacírke?

Predovšetkým množstvo vypitého piva a dobrú náladu. Je to skôr pivno-turistická špacírka po vybratých krčmách a podnikoch, kde účastníci za každé vypité pivo zbierajú pečiatku jednotlivých zastávok a v indexe hodnotia kvalitu piva, toalety a celkový dojem. Po prejdení všetkých krčiem ich v cieli čaká diplom, guláš a pre prvých troch aj nejaké ceny. Akcia po prejdení samozrejme nekončí, v cieľovom podniku bude vyhrávať živá muzika, takže domov sa netreba ponáhľať.


Koľko litrov piva momentálne vyrábate a aké sú doterajšie odozvy? Plánujete rozšíriť výrobu poprípade si premýšľal, že by ťa toto remeslo živilo?

Na jedno varenie nejakých 180 litrov a snažíme sa variť často takže ročne je to pre nás celkom pekné číslo.  Odozvy sú zatiaľ dobré, máme svoju „klientelu“, ktorá nás podporuje aj k tomu, aby sme mohli stále variť a zdokonalovať sa. Varenie vnímame ako záľubu, a preto viem, že ma nikdy neuživí. Vstupné náklady pri zriadení remeselného mikro, či minipivovaru sú pre mňa finančne astronomické a časovo nezvládnuteľné. Bolo by to naozaj pekné, ale stojím pevne na nohách a som realista.



Keď už sme na začiatku načrtli tú slovanskú mytológiu. Aký je tvoj vzťah k našim najstarším dejinám, lepšie povedané predkresťanským náboženským tradíciám, ktoré zachovávali Slovania?

Je to niečo, na čo by sme nemali zabúdať a zároveň byť hrdí na odkaz, ktorí tu naši predkovia zanechali. Už len zvyklosti, ktoré tu i tam vidno napr. pri vynášaní, či pálení Moreny sú úžasné. Niečo predsa len nevymizlo, i keď sa po stáročia o to snažili „kresťania“. Preto je dobré sa pripomínať a šíriť osvetu.


Slovania a pivo to je vcelku dobrá kombinácia, ale je ešte jeden alkoholický nápoj, ktorým sme sa preslávili a tým je medovina. Aký je tvoj vzťah ku nej, poprípade ku jej kombinácii s pivom?

Máš pravdu, medovina skutočne patrila medzi nápoje Slovanov. Sám si doprajem každý večer za pohárik, ak mám práve doma. Kombináciu s pivom si čas od času dáme, keď chceme znásobiť chute. Občas pohárik vylejeme aj do piva.



Ak to nie je príliš osobná otázka. Snažíš sa udržovať niektoré tradície aj vo svojom osobnom živote? Povedzme napríklad aj to pálenie Moreny.

Bohužiaľ som časovo zaneprázdnený, no aspoň na pálení Moreny sa tradične stretávame. Je to vždy nasledujúci deň po zimnom slnovrate, kedy sa vyberieme s partiou k Váhu a ak nás čas netlačí, sme tam do rána. Je to veľmi pekný rituál a verím, že bude vždy ho s kým tráviť.


Mimochodom aký je tvoj obľúbený pivný druh a ako by si ho charakterizoval laikovi, keby sa naň opýtal?

Som odchovaný na ležiakoch, čo je druh piva, kde sa pri jeho výrobe používajú spodné pivné kvasnice. Týchto ležiakov je viac typov, no mne najviac šmakuje práve plzenský nemeckého štýlu, ktorý je viac prechmelený a tým horkejší. V dnešnej dobre je výber surovín na varenie piva priam ukážkový, takže skúšame, kombinujeme a stále varíme iné pivo. 80% našej produkcie je ležiak a ostatok s použitím vrchných pivných kvasníc ALE, IPA, či Stout.




Nedávno sme zverejnili na Bese letnú hádaciu súťaž, ktorú zasponzorujete nejakými fľaškami zlatého moku. Ako sa ti pozdávajú podobné hádanky? Ako hodnotíš svoj vlastný prehľad v metalovej hudbe?

Súťaž sa mi veľmi pozdáva a dúfam, že sa do nej zapojí čo najviac ľudí. Človek si aspoň opráši svoje znalosti a zároveň môže niečo vyhrať. Hádanky sú fajn a kľudne môžu byť aj náročnejšie. Posledné dva roky som trochu zanedbával metalovú scénu, čo ma vnútorne mrzí. Hlavne domácu scénu. Už v nej nie som doma ako to bolo voľakedy. No ako taký prehľad ešte mám, a to v black metale.

  
Na záver ešte nechávam nejaké slová pre teba.

Najsamprv sa chcem poďakovať za rozhovor a propagáciu nášho domáceho pivovaru. Verím, že naše pivá padnú na úžitok výhercom. V druhom rade som rád, že BES funguje a môže sa tešiť stále väčšej obľube. Čo robíte, dobre robíte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára