utorok 24. októbra 2017

Noc Besov XII. - Nordkarpatenland (4.11. 2017 - Banská Bystrica)


4. novembra sa v Banskej Bystrici opäť chystá jediný pohanský hudobný minifestival Noc Besov. Už 7 rokov tradície prinesie pod svojim názvom znova niekoľko zaujímavých a kvalitných kapiel. Ako vždy akci sa bude konať v Rock klube Tartaros a dátum nie je len tak náhodný. V tomto období boli staré zvyky predkresťanských Európanov venované dušiam mŕtvych. Nie nadarmo sa sviatok „Dušičiek“ odohráva v tomto období. My ho budeme sláviť v starom pohanskom duchu, nie len hudobným programom. A kto sa na akcii predstaví?

Všetky kapely pochádzajú z domácej pôdy alebo od našich susedov a preto začneme zahraničnou účasťou. Medzi stálicu pagan/folk metalovej scény patria s istotou moravskí Žrec, ktorí nedávno vydali svoje nové EP „Klíč k pokladum“. Samozrejme sa nezabudne na ich prvý počin „Žertva“, ktorý budúci rok oslávi 10 rokov od vydania.

Ďalšia kapela zo západu bude rakúska black metalová formácia Nocturne založená v roku 2006, ktorá momentálne vydáva svoj druhý dlhohrajúci album s názvom „The Burning Silence“ pod dobre známym rakúskym vydavateľstvom Talheim Records. Kapela sa vo svojej tematike venuje okultizmu a pohanstvu.

Tretím hosťom budú mladí Poliaci Varmia. Tí sa postupne začínajú etablovať v poľskej pohanskej metalovej scéne s ich zaujímavou progresívnou kombináciou folk/black metalu. Tento rok im vyšiel debutový album „Z mar twych“.

Nasledujú domáce kapely a medzi nimi nebude chýbať už notoricky známa záležitosť Algor s ich atmosferickým black metalom a vynikajúcim posledným albumom „Hierofánia“, ktorý bol venovaný osobe veľkého rumunského religionistu Mircea Eliade. Čo majú spoločné Algor a nasledujúca kapela, ktorá uzatvára line up? – Bubeníka. Miroslav bubnuje aj v momentálne veľmi úspešnej slovenskej kapele Malokarpaťan, ktorá veľmi priamočiarym a svojským štýlom pretavuje temný slovenský folklór a nárečia do odlschoolového ducha raných black metalových vôd. Po albume „Stridžie dni“ prichádza tento rok novinka „Nordkarpatenland“, ktorej vydaniu bude venovaná táto Noc Besov!

Miesto konania: Rock klub Tartaros, Námestie SNP 5 (vchod od Hotela Arcade), Banská Bystrica
Dátum: 4.11. 2017, začiatok 19:00

Vstupné: Lístky v predpredaji dostupné priamo v klube, alebo cez email: thunderarbooking@gmail.com – cena 10€
Cena lístka na mieste 13€


Prídite si s nami uctiť predkov a pokračovať v pohanskej hudobnej tradícii!



2 komentáre:

  1. Dakujem a som velmi rad ze u nas mame taku dobru kapelu ako Malokarpatan , hned ako som ich objavil kupoval som cd aj tricko .Zelam vela stastia tvojmu blogu aj kapele Malokarpatan .

    Parom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme, dúfam že na náš webzine zavítate a nájdete si tu ďalšie kvalitné kapely zo Slovenska, ale aj zahraničia. Malokarpatan skutočne stojí za to.

      Odstrániť