nedeľa 22. apríla 2018

Saltus – Jam jest Samon! (2017)



Po niekoľkých mesiacoch sa znova vraciame k stálici poľskej pagan blackovej scény, kapele Saltus. Trojica hudobníkov (Bithorn – basa, Scream – gitary a vokál, Imp – bicie a klávesy) minulý rok ozaj nelenila. Po EP-éčku Opowieści z przeszłości prišla minulý september napokon aj s plnohodnotným albumom s názvom Jam jest Samon!, ktorý podobne ako predchádzajúcu nahrávku vydalo vydavateľstvo Battle Hymn Productions.

Histórii kapely som sa venoval v minulej recenzii, takže tentokrát skočím in medias res a budem sa venovať priamo recenzovanej nahrávke. V jej názve sa nenachádza nikto iný ako z dejepisu dobre známy kupec Samo. Iste teda neprekvapí, že grafika i texty, ktorých autorom je už tradične istý Wojnar, sú orientované na pohanskú minulosť, dejiny a prítomnosť Slovanov, ale predovšetkým túto historickú postavu. V samotnom booklete napokon texty nahradil Samov príbeh tak, ako ho poznáme z historiografie.

Nielen textovo, ale aj hudobne Saltus zostali verní sami sebe. Pokračujú vo svojom rýchlom a melodickom mixe naprieč viaceré žánre metalovej hudby (black/death/thrash), ktorý je postavený na rifovaných gitarách a burácajúcich bicích. Výsledok niekedy naberá až death metalovú formu ako v úvode prvej skladby Przez morze krwi, ktorý je tak rezaný až mi pripomína Vader. Následne však minimálne spomalíme a prejdeme predsa viac do blacku. Hudba sa ustáli sa na nejakej epickej verzii hybridu novšieho Immortalu a Kreatoru. U nás sa približne v podobných vodách pohybujú Proglas, Saltus sú však v porovnaní s Trenčanmi predsa len trochu presvedčivejší.

Možno sa mi to len zdá, ale budem tvrdiť, že v porovnaní s minulosťou Saltus spestrili svoj prejav a pridali viac dynamiky a nové hudobné elementy. V tretej Wznieś swój miecz sa striedajú rýchle rifované pasáže s trochu pomalšími a viac epickými, gitary miestami podfarbujú klávesy a na chvíľu sa objaví aj čistý ženský vokál. Úvod nasledujúcej Posłańcom precz! zaobstarala akustická gitara, ku ktorej sa po chvíli pridá aj smiech akýchsi divožienok. Vyslovene death/thrashovo pôsobia nejaké prvé dve minúty piatej skladby Patrzac śmierci w twarz. V druhej polovici však zaujímavo preskočíme do epického pagan blacku, ktorý doplnia klávesy a napokon aj husle. Skladbu považujem za jednu z najlepších, ak nie najlepšiu na celom albume.

Thrashová pasáž v ďalšej Człowiek znikąd mi takmer pripomína starý Sadus, ale aj tu sa do mixu pridáva iná blackthrashová pasáž, epický tremolo hraný black metal aj pomalšia sekvencia s klávesami, trochou ženského vokálu a na záver i mužského čistého vokálu. Je celkom obdivuhodné, že si to Poliaci dokázali udržať na uzde a celok sa im nerozpadáva na koláž nesúvisiach hudobných ideí. Ôsma Słowiańska jedność však vo mne až také nadšenie nevyvoláva. Miestami mám pocit, že skladba sa až príliš približuje stojatým vodám moderného pagan metalu. Album napokon uzatvára neofolkový Piastun s akustickou gitarou, ktorá doprevádza hovorené slovo.

Hudobné výkony a zvuk nahrávky sú tak profesionálne, že je takmer škoda sa im venovať nejako obsiahlejšie. Podľa mňa Saltus urobili dobre, že do svojej hudby v primeranej miere pridali v  sláčiky a čisté vokály a rovnako dobre si svoju úlohu plnia s vkusom využité klávesy a akustické gitary, ktoré ozvláštňujú aranžmá, ale nezatláčajú hudobný obsah do úzadia. Vďaka týmto elementom potom vynikajú aj rýchle a rifované pasáže viac ako v prípade, keď by bol album postavený len na nich, a nahrávka tak neznie pretechnizovane, ako by asi znela bez nich.



Napriek menovaným pozitívam albumom ako celkom nie som až tak nadšený. Spočiatku ma príliš nebavil a až po opakovaných vypočutiach sa mi napokon zapáčil. Saltus znovu potvrdili svoj vysoký štandard a isto splnili očakávania svojich fanúšikov, ale nemôžem povedať, že by mňa osobne nahrávkou vyslovene ohúrili. Skrátka chýba mi tam nejaký ten extra nápad, ktorý by tento nadpriemerný až dobrý materiál posunul k vyššiemu hodnoteniu.

Hodnotenie: Nadpriemerne dobré 7/10

Napísal: N. K.H.

English overview

Polish Saltus surely were not idle last year. After releasing EP Opowieści z przeszłości they came with new full length entitled Jam jest Samon! in the september 2017. Lyrically album is based on the story of Samo, first historically attested ruler of Western Slavs. Those familiar with Saltus know what to expect – fast and technical mix of death, black and thrash that ranges from violent and riffy to epic pagan black metal. This time some additional elements were added like keyboards, acoustic guitars, violin and clean male and female vocals. Thankfully this was done tastefully and these elements actually add something to the atmosphere instead of stealing the show and distorting the actual content as is often the case. Saltus prove their high standards and album is strong in musical sphere, sound and instrumental side. Anyway in my ears it lacks something that will make this material into an exceptional one.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára